Recept za alžirsko zeleno lečo

35
Recept za alžirsko zeleno lečo
Recept za alžirsko zeleno lečo
Alžirska juha iz leče

Recept za alžirsko zeleno lečo

Pozdravljeni vsi skupaj,

Tukaj je jed, ki je zelo pretresla moje otroštvo, njeno ljubezen pa sem prenesla na svojo malo družinico, recept za alžirsko zeleno lečo ali kot ji radi rečemo juha iz zelene leče, chorba 3dess ali chorba la3dess . Zelo preprosta enolončnica iz zelene leče, zelo lahka družinska jed, ki je na voljo v več različicah.

V vegetarijanski različici, brez mesa ali z mesom, brez zelenjave ali z, vsak ima svoj način priprave in vsak ima svoj recept. Danes delim z vami najpreprostejši in najlažji recept za zeleno lečo s kumino ali natančneje z derso.

Dersa, kaj mi boš povedal? Kumina dersa je najpreprostejša različica chermoule. Dersa s kumino je osnovni recept, ki se pogosto uporablja v številnih receptih v alžirski kuhinji, bodisi za pripravo polnjenih sardel, korenčkovo solato s chermoulo, dobroa s čičeriko, za aromatiziranje pečenega piščanca in še vedno polnega receptov iz alžirske kuhinje.

Derso pripravimo v možnarju, z razkuženim česnom, malo soli in malo kumine, vse skupaj dobro zdrobimo v možnarju, da dobimo homogeno pasto, nato pa jo uporabimo v jedi po želji.

preden derso popečemo na malo olja, dodamo le malo vode, da se česen ne zažge in ne oddaja močnega vonja, nato pa dodamo, da gre za predhodno kuhan beli fižol v malo slani vodi , tudi predkuhano čičeriko ali, kot v tem receptu, zeleno lečo, z malo paradižnikovega koncentrata.

Vse skupaj pustimo vreti, dokler ni vse zelo mehko, omaka enolončnice pa zelo kremasta in preidemo na degustacijo. Tako boste videli, kako enostavno je pripraviti te jedi in enolončnice.

Skoraj vsak teden me prosijo za takšno jed, včasih s stročnicami, kot so zelena leča, čičerika ali beli fižol. Včasih je treba z zelenjavo, kot je krompir, narediti krompirjevo čtito brez mesa itd.

Seveda, kdor reče enolončnica ali juha, bo rekel dober domač kruh, saj sem tu svojo enolončnico iz zelene leče po alžirski pospremila s focaccio, včasih pa jo pospremim s kruhom iz moke, matluhom ali samo hrustljavo mehkim kruhom iz bagete.

Najpomembnejša stvar pri vsem tem, in da ne pozabite na kapljanje lokalnega olivnega olja po tem receptu z lečo, je vso razliko. Vedno imam steklenico olivnega olja, ki ga kupim vsakič, ko grem v Alžirijo, ni ekstra deviško ali ekstra filtrirano oljčno olje, je 2x komaj filtrirano oljčno olje, ki še vedno ohranja zelo izrazit in specifičen vonj in rahlo zelenkasto barvo ki ga drugje ne najdemo.

In to ekstra gurmansko olivno olje se odlično poda k tej okusni jedi ali enolončnici, da izboljša njen okus in jo hranilno obogati. Čeprav je ta jed prednikov veliko bogatejša, saj te stročnice, kot jih poznamo, dobro hranijo pod to majhno kožico veliko bogastvo vlaknin, rastlinskih beljakovin, antioksidantov in še več…

Alžirski recept za enolončnico iz zelene leče
chorba 3dess
Alžirska enolončnica iz zelene leče

Recept za enolončnico iz zelene leče Dersa v alžirskem slogu

kuharska ljubezen

vrsta jedi jed, alžirska jed, popolna jed

Kuhinja Alžirski, enostavno kuhanje

dersa:

 • 5 do 6 srednji stroki česna
 • 1 vs. obrita kava sol
 • 1/2 vs. kava kumina
 • zeleno lečo dobro operemo in kuhamo v malo vode, največ 15 minut (vode moraš naliti dovolj, ker dobro nabrekne)

 • Hkrati pripravimo derso: česen zdrobimo na pol in v možnarju razkuhamo z malo soli in kumine.

 • dodamo malo vode

 • v globokem loncu segrejte malo olja in dodajte derso in vodo ter paradižnikovo mezgo

 • Dušimo na majhnem ognju in dodamo lovorjev list

 • Ko ta omaka na površini zavre olje, prilijemo vrelo vodo (skoraj 1 liter in pol)

 • Takoj, ko omaka začne vreti, odlijemo vodo iz leče (je na polovici kuhanja) in jo prilijemo v derso juho.

 • pokrijemo in kuhamo, po potrebi prilijemo vrelo vodo, enolončnica naj ima proti koncu kuhanja kremasto omako, vendar ne sme biti suha.

 • Proti koncu okusite, da prilagodite začimbo s soljo, ali po potrebi dodajte malo paradižnikove mezge, razredčene v vreli vodi.

 • Postrezite s pokapljanjem olivnega olja in postrezite vroče.

Kot sem vam povedala, tej enolončnici iz zelene leče po alžirskem s kumino derso in najbolj poenostavljeno različico, ji lahko dodate zelenjavo, na primer na kocke narezano korenje. ali pa proti koncu kuhanja potopite merguez, narezan na majhne koščke, kar daje tej jedi neprimerljiv okus.

Alžirska enolončnica iz zelene leče
recept za lečo

tajine Alžirija Jedi, chermoula, cassoulet, hitro kuhanje, enostavno kuhanje,

Preizkusili ste enega od mojih receptov, fotografije mi pošljite na moj mail:

Če želite prejeti recepte moje blog za hitro in enostavno kuhanje, naročite se na moje novice:

Similar Posts

Leave a Reply