Kuharski recepti

Polena za kavo in lešnike (taljene bredele)

Kavne in lešnikove palčke
Kavne in lešnikove palčke

Kavne in lešnikove palčke

Pozdravljeni vsi skupaj,

Vsekakor sem morala z vami deliti tale recept za kavo in lešnikova polena, ekstra topljive in izjemno okusne božične bredele z dobrim okusom kave, okusom praženih lešnikov, k temu pa še užitek, ki ga zagotavlja temna čokolada, so te male tortice ubijalski in so idealni za uživanje po večerji ob dobri kavi.

Zelo občutljivi, zelo fondantni piškoti, ki so me spomnili, ko sem delala slastne alžirske torte, znane kot Boussou la tmessou, te torte so dobile to ime, ker so tako krhke, in ko sem delal s temi palčkami s kavo in lešniki, sem delal tako občutljivo da so torte ostale zelo lepe.

Prvič sem naredila te piškote pred nekaj leti, vendar jih nisem nikoli shranila, niti jih nisem objavila na blogu, spomnim se, da sem takrat naredila veliko receptov in sem bila vedno kriva. Slikal sem, izpraznil sem pomnilniško kartico mojega fotoaparata. In nekega dne je prišlo do posodobitve mojega prenosnika, ki je šlo narobe, in izgubil sem vse, kar sem imel na računalniku!!! Bolelo me je, da sem izgubil svoje fotografije, povezave, priljubljene, zgodovino brskanja, vendar se to zgodi.

Ko sem zadnjič taval od bloga do bloga in sem naletel na te kavne dnevnike, ki so mi bili tako všeč, sem začel slediti od povezave do povezave, da bi našel natančen recept, ki sem ga naredil tam star nekaj let, in prvotni vir, in bilo je na blogu Creaminellene vem, kako sem lahko pozabila na ta blog in da sem na njem našla recept, ker mi je bilo ime tega bloga vedno všeč.

In tam sem zelo vesela, da najdem okuse teh slastnih kavnih palčk, neverjeten fondant, intenziven okus, recept, ki vas bo osrečil.

kako narediti te fondant bredeles?

Ko sem prvič naredila ta recept, se spomnim, da sem kupila že pripravljene lešnike v prahu, recept pa sem naredila tako, da sem suhe sestavine in maslo zbrusila ročno.

Tokrat sem za še bolj izrazit okus uporabila cele lešnike, ki sem jih pražila. Odstranila sem kožo in počakala, da se malo ohladi, preden sem lešnike strla v prah. Ampak tukaj sem s Thermomixom malo preveč zmešala, lešniki so spustili malo olja, ne preveč, a vseeno je bilo v prahu malo maščobe.

Svoje sestavine sem še naprej brusila v Thermomixu, a ker sem se bala preveč mastne zmesi, sem na začetku dala le 150 gr masla. Sestavine sem dobro predstavila, vendar sem opazila, da testo ni tako mastno, zato sem dodala preostanek masla. Vse to zato, da nekaterim razložimo, da včasih recepta ne zgrešimo, ker je slabo napisan ali da je v receptu napaka, ampak zgrešimo recept, če preveč mešamo, če spremenimo začetna tekstura recepta, z uporabo različnih izdelkov in sestavin…

Ko sem testo nabrala v kepo, ga dam v hladilnik, da maslo že malo zamrzne in se palčke veliko lažje oblikujejo, ostalo je otroška igra.

Ko so kavne palčke kuhane, jih pustimo, da se dobro ohladijo, preden jih vzamemo s kuhališča, ena stvar je zelo pomembna, da na krožnik uporabimo pergamentni papir, da se torte ne sprimejo, čeprav sem prepričana, da se bo Ne držijo se, a ker so to zelo fondantne torte, morate upoštevati te majhne previdnostne ukrepe.

Sladkor v tem receptu je naravnost popoln, zato je dodajanje dekoracije s čokolado zelo pomembno, da imate pravo ravnovesje sladkorja. Še enkrat vam svetujem, da kavne palčke, potem ko ste jih okrasili s čokolado, položite na krožnik s pergamentnim papirjem, da bo po tem, ko bo čokolada zamrznila, hitro vzletela.

Še en zelo pomemben nasvet, ko ste okrasili s čokolado, ne puščajte tort v kuhinji, medtem ko pospravljate padlo posodo ali sredi priprave večerje. Ker sem v kuhinji pozabil na enega od svojih pladnjev in sem se po ohlajanju na čokoladnem sloju pojavil majhne lise, v resnici pa je vsa ta vlaga in kuhalna para padla na čokolado in dala ta rezultat. Na srečo je bil drugi pladenj v dnevni sobi in se je izognil tej majhni katastrofi.

Te torte shranjujte, ko se ohladijo, v precej veliki škatli in ne pozabite ločiti plasti tort s pergamentnim papirjem in jih postaviti na mesto, stran od visoke toplote in vlage, da čokolada ostane dobro nedotaknjena.

Kavne in lešnikove palčke

Za ostale recepte za bredele in božične piškote predlagam:

Kavne in lešnikove palčke

Polena za kavo in lešnike (taljene bredele)

kuharska ljubezen

vrsta jedi piškoti, bredele, torte

Kuhinja božič

 • 275 g moke
 • 100 g lešniki v prahu
 • 75 g sladkor v prahu
 • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
 • 2 rumenjaki
 • 2 vs. topna kava
 • 1 vs. vroča voda
 • 200 g maslo
 • 1 ščepec pecilnega praška
 • 200 g kuvertura temne čokolade
 • Kavo razredčite z majhno žlico vode.

 • V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike, sladkor in vanilijev sladkor.

 • Dodajte maslo v majhnih koščkih in potresite med dlanmi.

 • Dodamo rumenjake in kavo. Gnetemo toliko časa, da dobimo homogeno testo.

 • Oblikujemo kroglo, jo polijemo in postavimo v hladilnik za približno 1 uro.

 • Segrejte pečico (190°C električna pečica, 170°C konvekcijska pečica).

 • Testo razrežite na več kosov. Oblikujte klobase s premerom skoraj 1 cm in pol, nato pa narežite majhne palčke, velike skoraj 5 do 6 cm.

 • Položite jih na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo približno 12 do 13 minut.

 • V parnem kotlu na majhnem ognju stopite čokolado. Konce vsakega piškotka potopite v čokolado. Položimo na pekač obložen s peki papirjem in pustimo, da se strdi.

Kavne in lešnikove palčke

Gurmanski adventni koledar 2021 Okusiti Majhna torta, Torte pecivo Bredele božič

Preizkusili ste enega od mojih receptov, fotografije mi pošljite na moj mail:

Če želite prejeti recepte moje blog za hitro in enostavno kuhanje, naročite se na moje novice:

About the author

admin

Leave a Comment