Makrout v pečici مقروط الكوشة Alžirska torta ljubezen do kuhanja

55
Alžirska torta iz pečene makroute “مقروط الكوشة”

Alžirska torta iz peke Makrout

مقروط الكوشة

Pozdravljeni vsi skupaj,

In tukaj je na vašo željo slavni recept Makrout v pečici, medena torta alžirskih kraljev مقروط الكوشة, ki vedno najde svoje mesto na moji najlepši praznični in pomožni mizi. the Makrout z datlji in medom, pečenim v pečici, je tipična alžirska torta (ki je po sestavinah morda videti kot maamoul), a ostaja ena izmed dobrot, ki jih veliko predstavljajo na festivalih in predvsem v vzhodni regiji Alžirije.

the makrout v pečici je ena izmed najbolj zahtevanih alžirskih tort s strani mojega moža, po baklavi pridejo makrout in nato griwech in kalb el louz, ne pa ocvrti makrout, to je zame. Makrout je pecivo, ki ga je enostavno pripraviti, ekonomična torta na osnovi zdroba, polnjena z datljevo pasto, nato pa velikodušno potopljena v med, ki ga zelo radi okušamo s kozarcem metinega čaja.

the Makrout se tudi malo drugače piše in izgovarja glede na regijo, prva je najbolj znana, je Makrout s T مقروط ali še enkrat makroud, maqroudh Kje maqrouth (arabsko: المقروض in المقروط), kar je povezano z obliko torte “romb”.

Makrout ni ostal samo v vzhodni Alžiriji, elegantno je našel svoje mesto na celotnem alžirskem ozemlju in postane ponos ženske, ki ga pravilno pripravi, da ima hrustljave makroute, ki se topijo v ustih, polnjenih z izdatnim datljevim nadevom z okusom cimeta. Povem vam, ni boljšega od tega datljevega in medene torte!

To pecivo v obliki diamanta, kot je razloženo zgoraj, izvira iz Magreba, natančno v Alžiriji, pripravljeno je za posebne priložnosti, kot so prazniki Eid med muslimani, pa tudi za praznovanja in poroke.

Za pripravo tega zelo priljubljenega peciva iz vzhodne Alžirije se držim metode moje babice iz Konstantina, ki to dela čudovito, poleg tega na porokah vedno prosimo babico, da jih naredi. Makrout el Koucha (v pečici) po naročilu.

Spomnim se, da je moja babica 2 dni pred ramazanom vedno pripravila velik pladenj makrouta in velik pladenj baklavo, ki bi jim zadostovala za cel mesec.

Vsak ramazanski večer smo imeli to mizo medenih dobrot, zlabijo, turško hlavo, vedno kutino marmelado, makrout, baklavo in kalb el louz. ki ga je pospremila s slastnim metinim čajem. In čakali smo, da se moški vrnejo iz molitve tarawih, da se usedemo jesti in ostanemo ure in ure in pripovedujemo zgodbe, spomine, projekte… Dobri stari časi!

Makrout pečena torta z medom in zdrobom, Alžirska arabska torta
recept za makrout

In če govorimo o sestavinah, ki sestavljajo makrout

pšenični zdrob:

Z mamo in babico sem se naučila uporabljati grob pšenični zdrob, saj sem vedela, da je bil takrat v sosedskem mlinu mlet zdrob, ne preveč presejan, tako da je še vedno vseboval fin zdrob. Ampak zdaj, ko tega zdroba ne najdem več, uporabljam mešanico srednjega zdroba in finega zdroba, da dobim testo, ki ga je mogoče zbrati, a hkrati ostane hrustljavo, testo makrout je zelo topljivo testo za pecivo, z krhko in hrustljavo teksturo v ustih.

Maščoba

Za moj recept za pripravo makrouta uporabljam smen, gre za prečiščeno maslo ali ghee, posnela sem vam celo video priprave tega recepta. Smen pripravljamo z maslom, tako da je recept na dosegu roke, če ne najdete komercialnih smen.

Na splošno se ti dve sestavini zmešata skupaj, zdrob in zdrob, in testo pustimo počivati, najprej zato, da se zdrob dobro prepoji s to maščobo, pa tudi zato, da se maščoba dobro ohladi in da se zdrobimo. Po dodajanju vode ne namakajte, ker bo še vroča maščoba v testu popačila teksturo slednjega. To operacijo brušenja zdroba in maščobe opravimo zvečer, da je testo pripravljeno za naslednji dan.

voda, voda pomarančnih cvetov in sol

Z vodo bomo pobrali makrout pasto, vedno pa ji dodamo vodo iz pomarančnih cvetov, da ima pasto dobro dišečo. Ti dve sestavini zmešamo in začnemo vlažiti zdrob in maščobo, ne da bi preveč gnetli, sicer bomo testu dali gluten, čemur se absolutno želimo izogniti, da bi imeli popolno in hrustljavo teksturo makrouta.

Ne zanemarite dodajanja sol v testu za makrout je kot sol v briošu, če mu manjka soli, brioš ne bo imel okusa, enako za makrout, tudi če je sladek kolač z medom, vendar je sol zelo pomembna v receptu, za 500 gr zdroba enostavno dodamo 1/4 žličke soli. Za spodaj navedeno količino uporabim skoraj 1/2 čajne žličke soli, ki daje dobro uravnotežen okus tej torti.

Datumsko lepilo:

V Alžiriji smo vedno kupovali posebne datlje za makrout in rfiss, to so praviloma ekstra talilne in medene datlje, prezrele, ki jih naberemo v vrečah iz jute in jih kupimo v kilogramih, te datlje moramo nato očistiti tako, da jih operemo in nato odstranite koščice in majhne trde koščke. Namreč zaradi kakovosti datljev jih je mogoče kuhati na pari in jih nato lažje zmečkati v sekljalniku ali mlinčku za zelenjavo (tradicionalno se uporablja brez pomanjkanja sredstev)

Ko so datlji dobro zdrobljeni, bomo pripravili in aromatizirali datljevo pasto za zelo gurmanski makrout:

 • za bolj topljivo teksturo lahko datljevo pasto zgnetemo z malo masla ali smen.
 • Če datlji niso presladki, lahko za boljši okus dodate malo marmelade.
 • za aromatiziranje datljeve paste uporabimo sveže mlet cimet in nekaj sveže mletih nageljnovih žbic, pri slednjem gremo nežno, ker je zelo močnega okusa. Dodate lahko tudi zmleta kockasta zrna (kebaba)

Ko so makrouti oblikovani, jih položimo v model z rahlo visokim robom in jih zlepimo, da se datljev nadev med kuhanjem ne strdi. To je zelo pomemben trik, ne da bi pozabili na kose, ki so proti koncem, datljev nadev vedno prekrijemo s kosom testa. Naredite to in videli boste vso razliko vaše alžirske makrout torte ali مقروط الكوشة.

Makout se dobro obdrži, če je nadev dobro pripravljen, najpomembneje je, da ga obdržimo, ne da bi ga pomakali v medeni sirup, v vroč med pomakaš le, ko ga želiš postreči. Mojemu možu je zelo všeč makrout brez medu, že se mu zdijo predobra.

Makrout v pladnju kose zlepljene drug na drugega

Alžirska torta iz pečene makroute “مقروط الكوشة”

Makrout v pečici Alžirsko in magrebsko pecivo z drobljivo teksturo zdrobovega krhkega peciva, polnjenega z datljevo pasto, namočeno v medu, za več dobrot.

vrsta jedi Alžirska torta
Čas priprave 45 minut
Skupni čas 1 uro 45 minut

in njegove sestavine so: (za majhen pladenj 40 x 50 cm)

za nadev:

 • 500 gr od datljeva pasta
 • 1/2 vs. kava iz cimet
 • 1/2 vs. kava iz mleti klinčki
 • 2 vs. kava iz maslo
 • 2 vs. kava iz marmelado neobvezno sem dala nekaj, ker sem imela nekvalitetno datljevo pasto in sem se zato bala, da bo nadev med kuhanjem trd, sem dodala figovo marmelado, ki bo pasto zmehčala
 • Pomarančno drevo Cvetna voda.
 • Datljevo pasto zmešajte s prej danimi sestavinami, dokler ne nastane mehka kroglica. Pusti ob strani.

 • V veliko skledo nalijte zdrob, sol. Zmešajte.

 • Naredite vodnjak in vlijte stopljeno očiščeno maslo. Dobro premešamo, da se zdrob dobro vpije maslo. Pustite stati.

 • Navlažite z vodo in vodo pomarančnih cvetov ter premešajte brez dela s konicami prstov in brez gnetenja. Ko imate kompaktno kroglico, jo odstavite in dobro pokrijte s folijo za živila.

 • vzemite dobro količino testa, oblikujte klobaso. S kazalcem naredite kanal na sredini po dolžini.

 • Zvijte majhno klobaso iz datljeve paste in jo vstavite v režo.

 • Robove testa prepognite čez datlje, da ga popolnoma prekrijete.

 • Ponovno nežno zvijemo, da dobimo klobaso širine 2 cm.

 • Z odtisnim kalupom pritisnite na vrh klobase in rahlo sploščite, da bo vzorec na makroudu.

 • Puding narežite na diamantne oblike in jih odložite v pekač.

 • Ta postopek ponavljajte, dokler testa ne porabite. Diamanti so tesno razporejeni in se dotikajo drug drugega (da se testo za datlje ne zažge).
 • Pečico segrejte na th. 175°C in pekač damo kuhati približno 30 min, vendar pozorno pazimo na kuhanje, ker naj bo zgoraj in spodaj lepo zlato barvo. Zato morate biti prepričani, da ste izklopili spodnji del pečice in vklopili zgornjo ob pravem času.

 • za predstavitev jih lahko pomakaš v med.Te torte lahko dalj časa hranimo v nepredušni škatli (če se seveda upiraš)

recept za makrout v pečici
Makrout v pečici

visitcomm.png

Alžirija, Ramadan, prisrčnost, slaščice, slaščičarna, Pomagaj Orientalsko pecivo

Preizkusili ste enega od mojih receptov, fotografije mi pošljite na moj mail:

Če želite prejeti recepte moje blog za hitro in enostavno kuhanje, naročite se na moje novice:

Similar Posts

Leave a Reply