enolončnica zelenega fižola v paradižnikovi omaki, alžirska kuhinja

42
enolončnica zelenega fižola v paradižnikovi omaki, alžirska kuhinja
ros bratel – fižol v omaki
pečen bratel ali fižol v omaki

ros bratel – fižol v omaki

Pozdravljeni vsi skupaj,
Kdo ne pozna znamenite jedi ros bratel ali fižol v omaki? To je ena najboljših jedi vzhodne alžirske kuhinje Ros bratelne sprašuj me, kaj to pomeni oziroma zakaj se je ta jed tako imenovala, nikoli nisem zastavil vprašanja, ker ko imamo to jed pred seboj, z vsemi temi dobrimi okusi, ki izhajajo iz nje, si samo želimo vanjo potopi svoj kos kruha.

Jed ali ta enolončnica iz svežega stročnega fižola v paradižnikovi omaki, ali ne vem, če bi ji lahko rekli enolončnica, ker je omaka popolnoma reducirana in ni paradižnikova omaka, kot jo naredite za pico.

Ta jed iz drobno narezanega svežega fižola je pripravljena s svežim paradižnikom, ki se bo kuhal do jedi sladkarije. V posodo ne damo preveč vode, seveda pa toliko, da se fižol dobro skuha, in pustimo kuhati, dokler ne izgine vsa voda in se jedilno olje dvigne na površje, kot za mloukhio.

To jed sem se naučila pri babici od Konstantina (mojega domačega kraja), okusna jed iz svežega zelenega fižola kuhano z zmanjšano omako, ki se čudovito poda k dobri Matlouh galette ali maroškemu netopirju ali k dobri hrustljavi bagueti.

Ena stvar, omenjena pri tej jedi iz fižola v omaki, je jed nič odpadkovker bomo uporabili cel fižol: lupina in semenaodstranimo samo glavo in filamente ob straneh, da ne moti pri okušanju.

Za zelo okusno in izjemno dobro jed bratel ros je seveda treba znati izbrati pravi svež fižol, ne pa premlad fižol, ki je lahko malce grenak in jedi seveda daje grenak rezultat. In ne fižol, ki je presegel pravo zrelost, stroki fižola bodo pretrdi in tudi lupina, kuhate lahko, kolikor želite, v lonec na pritisk ali v a cookeo nikoli ne boste imeli pravega rezultata, niti taljenja fižola.

Nasvet za popolno kuhanje svežega fižola:

V tej posodi iz fižola v omaki ali ros bratelu skuhamo cel strok fižola, lupino in fižol, vse skupaj dobro operemo pod veliko vode in narežemo na zelo tanke rezine.

 1. uporabite multifunkcijskega robota z diskastim delom (rezalnikom), da greste hitreje, saj morate ves fižol narezati na majhne rezine, ne rezine.
 2. svež fižol mora biti na pravi točki zrelosti, če poskušate razbiti cel svež fižol od dveh, mora oddajati ta lep zvok, ne pa povsod, ker je premehak (fižol je še mlad), ali celo če ga zlomite, imate ob straneh zelo velike filamente (fižol, ki je presegel obdobje zorenja) v obeh primerih bo jed grenka.
 3. Odmerek paradižnika je zelo pomemben, če imate zelo zrele in sočne paradižnike, le odstranite kožico in jih uporabite, če pa paradižnik ni rumenkast in kisel, odstranite semena in sok, bo dala jed, ki je preveč. kislo .
 4. Najbolje bo jed kuhana v loncu na pritisk ali v kuhalniku, saj bomo v obeh primerih dali manj vode, kuhanje pa bo hitro, homogeno, predvsem pa bo voda hitro izginila.
 5. Kuhanje v loncu je dobro, vendar morate paziti na kuhanje, vsakič, ko morate mešati, da se fižol ne prime na dno in zažge, bo voda hitreje izhlapela, še posebej, če morate vsakič odstraniti pokrovček obrnemo omako, zato damo več vode, vendar ne preveč. Če med kuhanjem menite, da jedi primanjkuje vode, dodajte malo vrele vode.

Kar doda več okusa tej jedi, je ta majhen pridih moje mame pred serviranjem, malo svežega koriandra na vrhu in kanček olivnega olja iz Kabylieja, vedno smo imeli rezervo tega olja in okus, ki mu ga lahko da nobene jedi ne gre prezreti.

Upam, da je to okusno vegetarijanska jed od Alžirska kuhinja vas bo razveselilo, in tudi če gre za vegetarijanski recept, bogastvo fižola z vlakninami in vitamini skupine B in vitamin Cv kalij, železo in magnezijsvež fižol je poln polifenoliki imajo močno moč antioksidant in ki nas varujejo pred prosti radikali.

Zato izkoristite to sezono fižola in ga okusite svežega ali posušenega. Ne pozabi mi poslati fotografij na moj račun instagram.

Rouss bratel alžirske kuhinje
Svež fižol v omaki

ros bratel – fižol v omaki

ljubezen do kuhinje

Čas priprave 30 min

Čas kuhanja 40 min

Skupni čas 1 h 10 min

vrsta jedi Alžirska kuhinja, jed

 • 1 kg nežen fižol
 • 1 šopek svežega koriandra
 • olje
 • 1 čebulo
 • 3 ima 4 stroke česna
 • 1 cac paprike
 • 1 primer konzerviranega paradižnika
 • 1 žlica kul kolega
 • sol črni poper, moja začimba koriander/česen
 • Opran in očiščen stročji fižol narežite na majhne koščke

 • damo v lonec z oljem, dodamo strt česen in naribano čebulo, na kocke narezan svež paradižnik, sesekljan koriander, sol, poper in papriko, paradižnik iz pločevinke razredčimo v malo vode in dodamo ter premešamo

 • pustimo, da se vse skupaj malo macerira na majhnem ognju, nato pa zalijemo z malo vode, samo da prekrije fižol, vode ne potapljamo.

 • kuhamo na majhnem ognju, dokler fižol ni kuhan in vsa voda izpari.

 • postrezite vroče in uživajte v vzvišenem okusu fižola v neprimerljivi omaki

In če vas zanima priprava posušenega fižola, bodisi v omaki ali v različici s tapasom, vam bom z veseljem delila še veliko drugih receptov za fižol.

ros bratel – fižol v omaki 2
fižol v omaki recept

Alžirska kuhinja, jed, zelenjava, hitro, enostavno, hodnik, tajine

Če želite prejeti recepte moje blog za hitro in enostavno kuhanjenaročite se na moje novice:

Similar Posts

Leave a Reply