Zdravo kuhanje

Bretonske galette ali ajdove palačinke

Bretonske galette ali ajdove palačinke
Written by admin
Bretonske galette ali ajdove palačinke
Bretonske galette ali ajdove palačinke
Bretonske galette ali ajdove palačinke

Bretonske galette ali ajdove palačinke

Pozdravljeni vsi skupaj,

Ajdove palačinke se običajno imenujejo ajdove palačinke, so utelešenje tradicionalna bretonska kuhinja od tod tudi ime Bretonski piškoti. In če greste skozi to čudovito regijo severozahodne Francije, je nujno, da se odpravite v “crêperie” in poskusite eno ali nekaj ajdovih palačink s sladkim ali slanim nadevom in nekaj, kar ne smete zamuditi. !

Za idejo o gurmanski večerji in če želite narediti okusno jed, je gratiniranje ali predjed na osnovi palačink seveda bolje narediti navadno testo za palačinke, odkrito povedano pa bo jed še boljša z bretonsko galeto. ali ajdove palačinke, ki dajo jedi poseben okus in so seveda hranilno bolj bogate, saj so bretonske palačinke med najbolj zdravimi recepti, ki jih lahko pripravite.

Preden se zavežete, da se pogovorite več o Bretonske palačinkepovedal vam bom majhno zgodbo, ki se mi je zgodila tam, ko sem prišel živet sem v Anglijo:

Bila je nova hiša in bila sva nov par in doma sem imel veliko težav, ki sem jih kupil dobrodelne trgovine, dobrodelna trgovina tukaj v Angliji so namenske trgovine za zbiranje donacij za tak ali drugačen namen, v katero sem pogosto hodil Ubožnica svetega Petra ki zbira sredstva za oskrbo in podporo odraslim, ki živijo s progresivno boleznijo, ki omejuje pričakovano življenjsko dobo. In kako delujejo tovrstne trgovine? Ljudje darujejo oblačila, pohištvo, posodo in marsikaj, kar prodajajo v trgovinah, ves denar pa gre v bolnišnico.

Pogosto sem hodil tja, predvsem zaradi vintage namizni pribor, predvsem pa zato, ker si nisem imel sredstev, da bi si privoščil kuhinjske aparate, še posebej zelo drage. In nekega dne sem kupil električni aparat za pripravo krep niti pri 2 evra se ne spomnim (the business of life, hihihi). Prišel domov sem ga dobro očistil, vklopil in videl, da dobro deluje!

Zelo ponosen na dobro jutro, pripravil sem svoje ajdovo krep testo, pustil sem počivati, kot je bilo dobro označeno v moji kuharski knjigi, in ko je moj otrok ponoči spal, sem začela kuhati. Ampak voila, kremničar je imel napako, takoj ko se je dobro segrel, se je odklopil električni kabel in logično se je kremničarka izklopila. Težava svetlobni indikator ni pomagal, da bi opazil težavo.

Tako sem ga dal na segret in takoj, ko sem dal zajemalko testa, nisem slišal tistega lepega hrupa, ki se je rodil med stikom testa z zelo vročo ponev in prvim krepom je bila velika katastrofa , seveda nisem razumel pomisleka, ker takoj ko je kremničar ohladil se je kabel ponovno priklopil in se je spet segrel! Nadaljeval sem s svojim delom in sem zamudil 5 palačink, mislim! In šele takrat sem razumel problem.

Lahko bi ves čas kuhanja ročno silil stik kabla z krepčarjem in nadaljeval svoje palačinke, a priznam, da se okoli elektrike ne maram preveč igrati, tako se pogosto zgodijo domače nesreče. Električni kremater sem dal nazaj v vrečko, da sem ga vrnil v trgovino, in nadaljeval s kuhanjem v ponvi.

Ampak tam! Nisem ga imel ponev za palačinke, uporabila sem samo edino rahlo ravno ponev, ki sem jo imela doma, imela pa sem palačinke, ki so bile skoraj 12 cm velike z velikostjo dna ponve. Jaz, ki sem želela naslednji dan narediti polne bretonske palačinke z lepim nadevom in jajcem na vrhu, no, pri majhnih palačinkah, ki sem jih imela, to ni bilo mogoče. A vseeno sem lahko naredila lepe zvitke za gratinirano palačinko s kozicami!

Bretonske galette ali ajdove palačinke

Bretonske palačinke so pripravljene iz najpreprostejših sestavin: ajdove moke, jajca, soli in vode, tako da je brezglutenske palačinke. Te 100% ajdove palačinke so najbolj pristen recept za slane francoske palačinke, ki jih boste našli, res je, da lahko uporabite pšenične palačinke ali palačinke iz pšenične moke, pripravljene brez dodajanja sladkorja. Vendar je treba reči, da so pšenične palačinke veliko bolj okusne s sladkimi nadevi.

– Obstaja različica tega recepta za bretonske palačinke, tista, ki ji je dodana pšenična moka, ki bo palačinkam zagotovila gluten. Če želite to narediti, tretjino celotne količine ajdove moke nadomestite z navadno pšenično moko. Čeprav je to razmerje manj pristno, vam bo dalo testo, s katerim je lažje delati in manj nagnjeno k lomljenju, obenem pa bo zagotovilo še vedno prevladujoč okus ajde.

– Za zelo uspešne palačinke uporabite ponev proti sprijemanju in gumijasto ali leseno lopatico. Palačinke preprosto dvignemo iz ponve z lopatko in jih nežno obrnemo na ponev.

– Skrivnost uspeha ajdovih palačink je zelo vroča ponev, slišati morate ta prijeten zvok, ko vlijete testo v ponev, med testom in ponvijo se bodo ustvarili lepi mehurčki, da bo tako lepa tekstura. V rahlo hladni ponvi se bodo palačinke pekle dlje, se preveč posušijo, izgubijo mehkobo in postanejo krhke.

– Če pripravljate večjo količino palačink (za okrasitev in uživanje pozneje), pripravite krožnik, prekrit s čisto krpo. Vsakič, ko dokončate palačinko in jo vzamete s ponve, jo položite na krožnik – najbolje prepognjeno na pol, da jo kasneje lažje zagrabite – in pokrijte s kuhinjsko krpo.

Palačinke zložite na krožnik in poskrbite, da bo krpa še vedno ovita okoli vašega krožnika, tesno – tako da para ostane notri. Ta tehnika bo poskrbela, da bodo vaše palačinke dlje časa mehke in puhaste.

Bretonske galette ali ajdove palačinke

Kako pripraviti bretonski krep?

Preden vam dam vse dobre nasvete za pripravo bretonskih palačink (priznam, da težko postavim “S” na konec bretonske besede, me popravite, če se motim, tudi če imamo veliko palačink, ampak imamo samo eno Bretanjo, tako da mi bolj ustrezajo bretonske palačinke kot bretonske!!!).

Tako se vračam k tem palačinkam, odkar sem prispel sem v Anglijo, sem naletel na različne znamke ajdove moke, včasih je barva zelo temna, včasih pa malo svetla, okus je vedno enak. Tako kot tokrat je bila blagovna znamka, ki sem jo uporabila, malce belkasta, vendar je na embalaži pisalo 100% ekološka ajda!

– Ajdovo moko damo v večjo skledo, dodamo sol in nekajkrat stepemo, da dobimo dobro zračeno moko.

– Jajce razbijte v manjšo skledo in stepajte nekaj minut, da se še posebej zmehča beljak.

– V jamico, ki ste jo naredili v sredini moke, dodajte stepeno jajce in dodajte majhno količino vode pri sobni temperaturi, ne prevroče ne premrzle.

– z metlico in ostankom na sredini zmešajte jajce, vodo in moko, ki je tik na sredini, vsakič, ko postane zmes nekoliko presuha in ni lahka za rokovanje, ker moka ob straneh pade v to zmes , dodajte majhno količino vode in vedno na sredino.

– Vodo še naprej vlivamo v sredino posode in delamo majhne zavoje, medtem ko vnesemo moko, ki je ob straneh, da v testu ne bomo imeli grudic, slednja pa bo boljša, ko bo kuhanje.

– Ko v testo vlijemo vso omenjeno količino vode, zagotovimo, da imamo zelo homogeno testo. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na delovni površini vsaj 1 uro. Testo lahko pripravite zvečer, ga postavite v hladilnik in pustite počivati ​​čez noč za boljši rezultat. Dlje ko testo počiva, manj se bodo palačinke lomile.

– Ponovno vzamemo testo in ga z metlico ponovno premešamo, da se moka, ki bi ležala na dnu, dobro premeša in da dobimo zelo homogeno testo za palačinke.

– Kremaž segrejemo, ga malo namažemo z maslom, s papirnato brisačo obrišemo odvečno maščobo in začnemo kuhati.

– V ponev nalijte srednjo zajemalko testa, običajno obstaja posebna zajemalka za vaš električni palačinkar, ki vam bo dala popolno količino testa, ki jo boste dali v ponev.

– Pekač pretresite in obrnite v vse smeri, da pokrijete celotno površino pekača s testo. Bolj kot je pekač vroča, bolje jo bo testo prekrilo.

– kuhajte na srednjem ognju, dokler se stranice palačinke ne ločijo od sten. Z leseno ali silikonsko lopatico hitro ločite celotno palačinko iz ponve, običajno, ko je krep dobro pečen, se zlahka loči. Ne oklevajte in preverite temperaturo kuhanja, če želite temperaturo znižati ali povečati, na vas je, da presodite glede na kakovost vaše ponve in tudi glede na peko vaših palačink.

– Palačinko obrnemo na drugo stran in pečemo 1 minuto, ponovno obrnemo na prvo stran le nekaj sekund in palačinko odstranimo iz ponve.

– kuhane palačinke med zlaganjem položite na večjo posodo in pokrijte s čisto krpo, da se palačinke ne izsušijo.

kako pripraviti in skuhati testo za ajdove palačinke
kako pripraviti in kuhati testo za ajdove palačinke

Kako postreči in jesti bretonske galette?

Seveda je najbolj znana različica polna bretonska galette s šunko, sirom (običajno Gruyère) in ocvrtim jajcem.

Ko pa so palačinke pripravljene, jih seveda lahko okusite z vsemi omakami, poleg tega pa lahko vidite nekaj idej za recepte za palačinke:

In tudi s sladkim nadevom:

S tem receptom sodelujem v CMUM katerih organizatorji so: NatKuhinja za Voozenoo & Viviane kaj jemo? In ta mesec sem botra in prihajam, da vas povabim, da se igrate z nami:

Tema, ki sem jo izbral je: Vsak ima svojo Proust madeleine »

A Madleine iz Prousta tisto, kar človeka popelje nazaj v otroštvo, tako kot vonj Madeleines naredil z Marcelom Proust.

Bretonske galette ali ajdove palačinke

vrsta jedi palačinke, jed, osnovni recept
Kuhinja Bretonska kuhinja, francoska kuhinja

 • 250 g ajdove moke
 • 1 jajce
 • 3 g fleur de sel
 • 650 g vode pri sobni temperaturi.
 • V skledo damo moko in sol, premešamo z ročno metlico, da zmes prezrači.

 • izkopljemo vodnjak in dodamo razbito in rahlo stepeno jajce.

 • prilijemo malo vode in premešamo, medtem ko ostanemo v sredini vdolbine, ob straneh pa v majhnih količinah dodajamo moko.

 • Kadar je to zmes težko mešati, na sredino vlijemo malo vode in ponovno premešamo, ob straneh pa zelo počasi dodajamo moko.

 • tako nadaljujte, dokler se vsa moka dobro ne vnese v zmes.

 • Med mešanjem v majhnih količinah dodajte preostalo vodo in videli boste, da je vaša zmes popolna, homogena in brez grudic.

 • skledo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati ​​vsaj 1 uro na delovni površini ali čez noč v hladilniku.

 • Ponev za palačinke segrejemo z koščkom masla in pečemo palačinke 1 minuto na vsaki strani, ponev za palačinke mora biti zelo vroča, pečemo na prvi strani, dokler se palačinka ne odlepi od sten, obrnemo na drugo stran in pečemo 1 minuto, palačinke obrnemo na prvo stran, pustimo nekaj sekund in odstranimo iz ponve.

 • Bretonske palačinke hranite na večji posodi in jih vsakič pokrijte s čisto kuhinjsko krpo, da se palačinke ne izsušijo.

Bretonske galette ali ajdove palačinke

okusiti, zajtrk, malica, Mardi Gras, gratinirati, enostavno kuhanje, svečnice

Preizkusili ste enega od mojih receptov, fotografije mi pošljite na moj mail:

Če želite prejeti recepte moje blog za hitro in enostavno kuhanje, naročite se na moje novice:

About the author

admin

Leave a Comment